Den 1 januari 2019 skriver vi pensionshistoria

Som medlem i Arbetsgivarföreningen KFO omfattas dina anställda av kollektivavtalade försäkringar. De kollektivavtalade försäkringarna kompletterar de lagstadgade socialförsäkringar (via Försäkringskassan) vi har i Sverige. Nu gör vi en historisk omförhandling av försäkringsavtalen med både LO och PTK.

Vad du som arbetsgivare måste göra före den 31 december 2018.

Om de nya försäkringarna från den 1 januari 2019.

Såhär blir det mer pension för pengarna.

Lägre kostnader och enklare hantering

Från den 1 januari 2019 kommer alla våra medlemmars kostnader för pensionsavsättning, försäkringar och omställning att minska med upp till 30 procent.

Dessutom kommer administrationen att bli enklare och säkrare. Antalet manuella moment i hanteringen av pensioner och försäkringar för dig blir färre, och du kommer efter årsskiftet att slippa minst en faktura. Med färre manuella moment minskar också risken för att göra fel.

Läs mer om avtalet med LO som heter avtalsförsäkring KFO–LO.

Förbättringar för dig som arbetsgivare

Färre och större planer

Lägre kostnader är möjliga tack vare skalfördelar. Vi har slagit samman tio mindre pensionsplaner till två större. När mer pengar förvaltas i färre planer blir det helt enkelt billigare.

Lägre kostnader för omställning

Efter ett par års förhandlingar med LO och PTK har vi nu möjlighet att sänka kostnader för avsättningar till omställning med en tredjedel.

Samtliga KFO:s medlemmar kommer att få nya omställningsavtal i Trygghetsrådet TRS eller i nya omställningsstiftelsen Ciko. Kostnaderna minskar från 0,3 procent av lönesumman till 0,2 procent för alla.

De här förbättringarna är de största vi gör på 20 år. Alla arbetsområden och branscher inräknade.

Förbättringar för dina anställda

Samtidigt stärker du dina kort som arbetsgivare med de nya försäkringslösningarna. De förmånliga kollektivavtalade försäkringarna utökas nu för dina anställda. Bland annat med omställningsförsäkring för visstidsanställda och familjeskydd.

Mer pension för pengarna. Om du tidigare fått en 90-grammare med bröd, får du nu en 100-grammare med bröd, fast till ett lägre pris.

Vad du som arbetsgivare behöver göra

Gäller dig som redan är medlem

Eftersom pensionsplaner förändras så kommer du som är medlem att få post från oss, Pensionsvalet och Collectum löpande. Vi kommer att lotsa dig igenom vad du behöver göra — om du behöver göra nåt alls.

 • Du som är arbetsgivare inom förskola och skola eller hälsa, vård och omsorg:
  För dig kommer det med stor sannolikhet att ske förändringar i lönerapporteringen.

  1. Tjänstemän och arbetare ska lönerapporteras till två olika ställen. Du måste med andra ord veta vilka som är tjänstemän respektive arbetare.
  2. Du gör bäst i att dubbelkolla lönerapportering hos Collectum före årsskiftet. Sedan påbörjas ny lönerapportering för arbetare till Pensionsvalet för från och med den 1 januari 2019.
 • Uppdatera din mejladress.
  Ta en extra koll på att dina mejladresser stämmer, särskilt till löneadministratörer, så undviker du att missa något.
 • Håll utkik i mejlboxen och här på webbsajten.
  Vår, Folksams, Collectums och Pensionsvalets sajter är alla under uppdatering just nu. Vi kommer att hålla dig informerad.

Tusen frågor — en support

Även om nyheterna är positiva och glädjande så förstår vi att det kan uppstå en del frågor. Vi har samlat våra bästa experter på området pension och försäkring. De kan snabbt och tryggt vägleda dig och räta ut frågetecknen.

Skicka dina frågor om pension, försäkring och omställning till nyaforsakringar@kfo.se.

Håll också utkik på instagramkontot nyaforsakringar.

Mer info

Vanliga frågor

 • expand_lessexpand_moreVart ska jag som arbetsgivare vända mig med frågor?
  Du som är medlem i Arbetsgivarföreningen KFO har en kostnadsfri supportlåda på nyaforsakringar@kfo.se som besvaras dagligen.
 • expand_lessexpand_moreVad ska jag som arbetsgivare göra?
  Konsekvenserna av de nya försäkringarna blir positiva och många, det mesta kommer att hända utan att du behöver vidta några åtgärder själv, men några saker måste du faktiskt göra.

  Särskilt om du har kollektivavtal för fristående förskola, skola och fritidshem eller hälsa, vård och övrig omsorg.
 • expand_lessexpand_moreStämmer det att alla anställda från årsskiftet ska ha pensionslösningarna via Pensionsvalet?
  Nej, enbart de som räknas som arbetare. För avtalsområden förskola och skola och hälsa, vård och omsorg (HVO) har det med yrkesområde att göra.
 • expand_lessexpand_moreVad är skillnaden mellan tjänstemän och arbetare?
  Med arbetare menar vi alla anställda som idag omfattas av KAP — kooperationens avtalspension och som blir GTP — gemensam tjänstepension efter årsskiftet.

  Områden där en får tänka till lite är är förskola och skola och hälsa, vård och omsorg. Men det finns en enkel tumregel. Om den anställde har ett yrke som omfattas av Kommunals avtalsområde så menar vi att det är en arbetare.
 • expand_lessexpand_moreKommer de nya avtalen att bli dyrare än de tidigare?
  Nej, tvärtom kommer de att bli billigare i varierande grad. Inga försäkringsavtal kommer att bli dyrare. Trots detta kommer försäkringsskyddet för de anställda att öka. Läs mer om försäkringspremier och premierabatter.
 • expand_lessexpand_moreOm jag redan rapporterar till Pensionsvalet, varför måste jag då skriva på ett nytt anslutningsavtal till just Pensionsvalet?
  Därför att du har två olika kollektivavtal. De anställda du redan rapporterar till Pensionsvalet ligger på ett kollektivavtal, och de som avser det nya anslutningsavtalet ligger på ett annat. Det är försäkringsvillkoren som hör till kollektivavtalet HVO som uppdateras. Skriv på och skicka in — annars riskerar du faktiskt vite.
 • expand_lessexpand_moreVad är GTP?
  GTP står för gemensam tjänstepension. Det är ett nytt pensionsavtal som träder i kraft den 1 januari 2019. GTP ingår det nya stora försäkringspaketet avtalsförsäkring KFO–LO.