Utbildning: Lönerapportering för nya GTP

Kostnadsfri utbildning i samarbete med Folksams försäkringsexperter. En handgriplig dag där vi går igenom alla praktiska detaljer i lönerapporteringen med anledning av nya GTP — gemensam tjänstepension som träder i kraft den 1 januari 2019.

Anmälan till utbildningen är stängd. Men vi presenterar hela innehållet i den här spellistan. Här kan du titta, pausa och repetera. Du kan också ställa frågor i kommentarsfältet.

Se hela utbildningen

Från årsskiftet gäller nya försäkringsavtal för arbetsgivare som är medlemmar i KFO. Två av de branscher som berörs mest är

Nya administrativa rutiner

Till nyheterna hör administrativa rutiner. Om du är löneadministratör i verksamheter som har något av de två kollektivavtalen så kommer du troligen att rapportera löner även till Pensionsvalet.

Du kommer att rapportera till Pensionsvalet om du har anställda inom Kommunals avtalsområde som idag går på ITP-plan. Dessa kommer att föras över till nya GTP-planen.

Känner du dig ändå osäker på om detta är något för dig? Mejla en fråga till nyaforsakringar@kfo.se.

Du som redan idag rapporterar till Pensionsvalet

Rapporterar du redan till Pensionsvalet på kollektivavtalen för personlig assistans (2710) eller arbetskooperativ (2910) så kan du redan det här. Då behöver du inte gå utbildningen.

Tid och plats

Två datum att välja på inklusive lunch och fika:

 • Fredagen den 30 november 2018, kl 10:00–14:00
 • Fredagen den 7 december 2018, kl 10:00–14:00

Lokaler

Folksam, Bohusgatan 14, Stockholm

Program

Inledning

09:30–10:00 Smörgås och kaffe.

10:00–10:20 KFO berättar: Vad är nya försäkringar?

Pass 1

10:20–11:00 Rapportering nya GTP och pensionsvalet.se

11:00–11:10 Liten paus med frukt och kakor.

11:10–12:00 Rapportering nya GTP och pensionsvalet.se

12:00–13:00 Lunch

Pass 2

13:00–14:00 Rapportering KTP2 och Folksam.se

Se hela utbildningen

Mer info

Vanliga frågor

 • expand_lessexpand_moreVart ska jag som arbetsgivare vända mig med frågor?
  Du som är medlem i Arbetsgivarföreningen KFO har en kostnadsfri supportlåda på nyaforsakringar@kfo.se som besvaras dagligen.
 • expand_lessexpand_moreVad ska jag som arbetsgivare göra?
  Konsekvenserna av de nya försäkringarna blir positiva och många, det mesta kommer att hända utan att du behöver vidta några åtgärder själv, men några saker måste du faktiskt göra.

  Särskilt om du har kollektivavtal för fristående förskola, skola och fritidshem eller hälsa, vård och övrig omsorg.
 • expand_lessexpand_moreStämmer det att alla anställda från årsskiftet ska ha pensionslösningarna via Pensionsvalet?
  Nej, enbart de som räknas som arbetare. För avtalsområden förskola och skola och hälsa, vård och omsorg (HVO) har det med yrkesområde att göra.
 • expand_lessexpand_moreVad är skillnaden mellan tjänstemän och arbetare?
  Med arbetare menar vi alla anställda som idag omfattas av KAP — kooperationens avtalspension och som blir GTP — gemensam tjänstepension efter årsskiftet.

  Områden där en får tänka till lite är är förskola och skola och hälsa, vård och omsorg. Men det finns en enkel tumregel. Om den anställde har ett yrke som omfattas av Kommunals avtalsområde så menar vi att det är en arbetare.
 • expand_lessexpand_moreKommer de nya avtalen att bli dyrare än de tidigare?
  Nej, tvärtom kommer de att bli billigare i varierande grad. Inga försäkringsavtal kommer att bli dyrare. Trots detta kommer försäkringsskyddet för de anställda att öka. Läs mer om försäkringspremier och premierabatter.
 • expand_lessexpand_moreOm jag redan rapporterar till Pensionsvalet, varför måste jag då skriva på ett nytt anslutningsavtal till just Pensionsvalet?
  Därför att du har två olika kollektivavtal. De anställda du redan rapporterar till Pensionsvalet ligger på ett kollektivavtal, och de som avser det nya anslutningsavtalet ligger på ett annat. Det är försäkringsvillkoren som hör till kollektivavtalet HVO som uppdateras. Skriv på och skicka in — annars riskerar du faktiskt vite.
 • expand_lessexpand_moreVad är GTP?
  GTP står för gemensam tjänstepension. Det är ett nytt pensionsavtal som träder i kraft den 1 januari 2019. GTP ingår det nya stora försäkringspaketet avtalsförsäkring KFO–LO.