Uppdaterad: 4 maj 2020
Publicerad: 7 november 2019
Vi har förhandlat fram nya pensions- och försäkringsavtal med Handelsanställdas förbund. Det innebär lägre kostnader för dig som är arbetsgivare. KTP 1 mellan KFO och Handelsanställdas förbund upphör vid årsskiftet och ersätts av nya pensionsplanen GTP. För några ersätts den istället med ITP 1.
Detta är information till dig som är arbetsgivare, medlem i Arbetsgivarföreningen KFO och omfattas av följande kollektivavtalsområden.
Dina medarbetare som har KTP 1 idag har grupplivförsäkringen TGL. Den faktureras av Folksam. Från den 1 januari 2020 får dina medarbetare med KTP 1 istället GTP och grupplivförsäkringen AGL som faktureras av Pensionsvalet. TGL och AGL ger likvärdigt försäkringsskydd för dina medarbetare.
För folkrörelseavtal 0364 och Hyresgästföreningens avtal 0354 med Akademikerna finns ett undantag. Medarbetare som meddelar dig att de är medlemmar i något av Akademikerförbunden, och har haft KTP 1, ska från årsskiftet 2020 ha ITP 1 och lönerapporteras till Collectum.
Från och med den 1 januari 2020.
Om du som arbetsgivare tillämpar KTP 1 för samtliga anställda, kommer alla dina medarbetare att byta till GTP efter årsskiftet. Om du tillämpar både KTP 1 och KTP 2, kommer de medarbetare som är födda 1981 och senare att byta från KTP 1 till GTP, medan de som är födda 1980 och tidigare blir kvar i KTP 2.
Du med folkrörelseavtal eller Hyresgästföreningens avtal som har medarbetare födda 1981 eller senare, och som meddelar dig att de är medlemmar i ett akademikerförbund, ska rapportera dessa medarbetare till Collectum. Då behöver du först kontakta Collectums kundtjänst så att de kan skicka dig ett avtal för detta. Därefter kan du börja rapportera löner dit.
Medarbetare som byter till GTP eller ITP 1 får välja nya placeringsalternativ för sin tjänstepension i början av 2020.
Medarbetare som byter till GTP får försäkringar vid sjukdom (AGS) och föräldraledighet (FPT) i stället för kollektivavtalad sjuklön eller föräldralön.
Du som arbetsgivare får minskade kostnader vid sjukdom och föräldraledighet för dessa medarbetare. Försäkringarna betalar ut pengar till dina anställda istället, så att du som arbetsgivare slipper betala.
Medarbetare som omfattas av KTP 2 påverkas inte alls.
Du kommer att få ett informationsbrev och en anslutningshandling från Pensionsvalet. Anslutningshandlingen har ett nytt avtalsnummer som du använder dig av när du lönerapporterar från och med den 1 januari 2020.
Du måste informera dina anställda om att de själva måste göra anmälan vid sjukdom som varar längre än 14 dagar och föräldraledighet till afaforsakring.se för att få rätt ersättning.
Som medlem i Arbetsgivarföreningen KFO omfattas dina anställda av kollektivavtalade försäkringar. Nu har vi förhandlat fram helt nya försäkringsavtal, med bättre lösningar, priser och villkor, för både dig som är arbetsgivare och för dina anställda.
Pensionsvalet är den valcentral som administrerar både den gamla pensionsplanen KTP 1 och den nya GTP. Det är dit du idag lönerapporterar dina medarbetare som har KTP 1. Från Pensionsvalet kommer du att få ett nytt avtalsnummer med posten.
Du kommer även fortsättningsvis att lönerapportera alla medabetare som är födda 1981 och senare till Pensionsvalet. Skillnaden är att KTP 1 kommer att ersättas av GTP från och med den 1 januari 2020.
Om någon medarbetare meddelar dig att hen är med i ett akademikerförbund, ska du lönerapportera den medarbetare som tidigare hade KTP 1 till Collectum istället.
GTP är mer än ett namnbyte. Kostnaderna blir lägre för dig som är arbetsgivare.
Låt oss ta ett exempel: För en medarbetare med en månadslön på 25 000 kr sparar du 1 500 kr per år på bytet, tack vare lägre avgifter, utan att medarbetarens tjänstepensionsintjänande påverkas alls.
Medarbetare som har GTP har automatiskt sjukförsäkringen AGS. Den ger extra ersättning under tid med sjukpenning och sjukersättning. Du som arbetsgivare slipper därför betala kollektivavtalad sjuklön under sjukskrivningens första tre månader. Viss sjuklön kan fortfarande bli aktuell för medarbetare med högre månadslöner, eftersom dessa inte försäkras helt av AGS.
Medarbetaren måste själv anmäla sin sjukdom på afaforsakring.se för att få ersättning från och med sjukskrivningens femtonde dag. Du som arbetsgivare kan hjälpa till genom att påminna dina medarbetare om detta, så att de inte missar den ersättning de har rätt till.
Medarbetare som har GTP har också en försäkring om föräldrapenningtillägg, förkortad FPT. Den ger extra ersättning under föräldraledigheten. Du som arbetsgivare slipper därför betala hela eller en del av föräldralönen enligt kollektivavtalet. Viss föräldralön kan fortfarande bli aktuell om kollektivavtalet ger rätt till längre ersättningsperiod än försäkringen.
Medarbetaren måste själv anmäla sin föräldraledighet på afaforsakring.se för att få ersättning. Precis som med AGS kan du som arbetsgivare underlätta för dina anställda genom att påminna om detta. Så att ingen missar ersättning.